Вести из епархије

Вести из цркава

Вести из хришћанске заједнице

Протојереј–ставрофор др Милош Весин одржао предавање у амфитеатру код храма у Бањи Ковиљачи

Велику част и радост доживели су верници Бање Ковиљаче и Подриња у навечерју празника љубљеног ученика Христовог Јована Богослова, 20. маја 2022. године када је у амфитеатру код храма Светих апостола Петра и Павла, на тему „Шта је самоћа, а шта усамљеност“ говорио протојереј – ставрофор др Милош Весин.

   Препун амфитеатар сведочи нам потребу верног народа за реч јеванђелску, светоотачку и животну коју је казивао отац Милош Весин, који је дубоку ушао у тајне људске личности, кроз веру православну и психологију. Приметно је да влада велико интересовање за његова предавања, јер има дар од Бога, а истовремено улаже велики труд да помогне човеку да пронађе одговоре на многе недоумице са којима се данас сусреће.

    Посебно је нагласио разлику између самоће и усамљености, јер самоћа нам је потребна за разговор са Богом, за преиспитивање себе и стицање мира, а усамњеност нас води у отуђеност од Бога и ближњега и  губитак унутрашњег мира.

   Дивне поуке и смернице за човека двадесет првог века чуле су се синоћ пред ковиљачким храмом.

   Отац Милош Весин је истакао своје одушевљење Бањом Ковиљачом, њеним природним лепотама и величанственим здањима која је красе, посебно указавши на диван храм пред којим је казивао реч и амфитеатар који у себи носи дух антике, у коме се реч казује и у коме се сабрала жива Црква Христова.

 „ Посетио сам многа места, велика и мала, али у оваквом још нисам био“ – рекао је отац Милош, коме је за велики труд, жртву и љубав дарована српска корпа са плодовима Гучева, Бање Ковиљаче, манастира Троноше, и даровима који су са љубављу одабрани и стварани у нашем Богом благословеном крају.

Свештеник Драган Бајић