ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ

ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ

 

Српска православна црква у Епархији шабачкој ове године обележава три значајна датума у својој историји:

– 215-годишњицу успостављања епископског трона у Шапцу (1802-2017)

– 190-годишњицу почетка градње шабачке саборне цркве (1827-2017)

– 50-годишњицу архијерејске службе Епископа шабачког (1967-2017)

Епархијски управни одбор одредио је недељу 16. јула као Епархијски дан, када ће на свечан начин бити обележени поменути јубилеји у катедралном храму Светих апостола Петра и Павла, Епархије шабачке у Шапцу.

Тим поводом Епархија је са шабачком Црквеном Општином предузела опсежне припреме за генерално уређење шабачког храма и црквене порте. У току је израда архитектонског плана са пројектним задацима и концептом да црквено двориште постане Врт духовности и културе у урбаном језгру града. То подразумева да постане отворен простор за све грађане Шапца, са следећим садржајима које треба урадити:

– Уређење и довршење палионице свећа у саставу црквене припрате.

– Изградња још једне исповедаонице са десне стране у припрати храма.

– Довршење започете позлате  тронова, певница и ктиторских столова у храму.

– Изградња модерног бесплатног дневног дечјег боравка са играоницом на отвореном у северном углу порте према бившој СДК-а.

–  Изградња клуба за родитеље који су у пратњи деце у источном углу порте иза олтара: Једне уређене баште за одмор, са летњим шанком за послужење освежавајућим пићем, сладоледом, десертом итд.

– Отворање библиотеке са читаоницом у садашњој галерији у црквеном дому.

– Изградња врта за предах и одмор посетилаца цркве и Споменика, у западном углу порте, између Споменика и улице.

– Изградња модерног амфитеатра са јужне стране Споменика, према пошти, за културне потребе свих институција културе и просвете нашег града.

– Изградња павиљона културе у продужетку амфитеатра, са три тематске и просторне целине: Поезије, књижевности и духовности.

– Реконструкција постојећег киоска испред цркве у модерну галерију, у архитектонском складу са храмом и црквеним домом.

– Постављање 600 метара квадратних квалитетног кварцног бехатона, уместо постојећих бетонских стаза и платоа.

– Расађивање украсних парковских садница по пројекту широм дворишта.

– Расађивање цветних алеја на пројектованим површинама.

– Постављање новог травњака, 800 метара квадратних, тепих траве у ролнама.

– Изградња једне веће фонтане прскавац, између дечје играонице и клуба за родитеље и неколико мањих у простору за културне садржаје.

Имајући у виду темељно становиште православне вере и светосавског опредељења, да је Црква верујући народ који је Тело Божје, Епархијски управни одбор је донео одлуку да позове најугледније људе града Шапца, као народне представнике, на једно вечерње дружење 16. фебруара у 19 сати у Владичанском конаку, Карађорђева бр.3 у Шапцу.

Циљ овог састанка јесте да се изнађу најбоља решења како би се на најуспешнији начин шабачка црква и порта припремили за поменуту прославу. Наши преци су пре 190 година започели узвишени подвиг изградње најмонументалнијег и најлепшег храма тадашње Србије. На нашој генерацији је да тај подвиг наставимо и изградимо у нашем граду најлепши врт културе и духовности модерне Србије.

Црквена порта широм великог хришћанског света представља продужетак кућног прага и окућнице. Она је део личног, породичног и колективног идентитета. Највернија слика нас самих, икона и сведочанство нашег духовног и културног лика. Шабац, као древни град српске културе, заслужује да има најлепшу порту. Она је у срцу најлепшег града наше отаџбине и наших живота.

Епархији је била част да као угледне и успешне пословне људе позове на радну вечеру у Владичански конак, да својим присуством, богатим искуством, идејама, предлозима, сугестијама, и у оквиру својих могућности, финансијским средствима, грађевинским материјалом, занатским радовима, помогну да се овај велики задатак и подухват реализује на општу корист свих грађана Шапца, особито наше деце и омладине.

Свим донаторима и помагачима биће додељена висока одличја – епархијске НЕИМАРСКЕ ГРАМАТЕ ПРИЗНАЊА – ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ,  које ће на свечаности уручити Српски Патријарх Господин Иринеј. Тога дана шабачка порта биће центар и седиште Српске Патријаршије. Јер, где је Патријарх ту је и Патријаршија.

Улепшавајући своју цркву и порту улепшавамо свој духовни лик. Обнављамо светле задужбинарске традиције наших предака, вазда имајући на уму да је наше само оно што смо подарили другоме, и да само дела љубави остају.

С Божјим благословом и родитељским позивом

ЕПИСКОП ШАБАЧКИ